Tekil Mesaj gösterimi
Okunmamış 22.Eylül.2018, 12:04   #1
buse
Senior Member
 
buse - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: 10.Kasım.2014
Mesajlar: 23,270
Standart Ruh Sağlığı İçin Egzersiz


Egzersiz bir insanı daha fit tutmaktan çok daha fazlasıdır. Egzersiz duygusal ve ruhsal sağlığa da yardımcı olur. Kişinin öz saygısını geliştirir. Problemlerden sıyrılmasına yardımcı olur. Duygu kontrolü için de faydalıdır. Genel olarak düzenli bir şekilde egzersiz yapan insanlar depresyon, stres ve anksiyete durumlarını daha az yaşarlar.

Güvenli egzersiz


Orta düzeyde yapılan egzersiz insanlar için güvenlidir. Fakat egzersiz yapmadan önce hekime danışmak faydalı olacaktır.Özelllikle 65 ve daha yukarı yaşta olan kişiler egzersizden önce hekime danışmalıdırlar.

Egzersizler yavaş bir şekilde başlamalı ve dereceli olarak egzersizleri artırmalıdır. Eğer şiddetli bir ağrı veya acı hissedilirse egzersiz durdurulmalıdır. Göğüs ağrısı, nefes alma problemleri v.b. durumlarda egzersiz durdurulmalı ve bu belirtileri hekime danışmalıdır.

Daha aktif olmak için ipuçları


Kişi depresyonda olduğunda, kendisini aşırı endişeli hissettğinde yada ruhsal bir problemi olduğunda daha az aktif olur. Fakat şu da bilimsel olarak kanıtlanmıştır ki aktif olmak, egzersiz yapmak kişinin daha iyi hissetmesine yardımcı olur. Bunun için küçük adımlarla başlamakta fayda vardır. Gün içinde birkaç dakika ayrırarak bunun gerçekleştirmek münkündür.

1. Egzersizde aşırıya kaçılmamalıdır. Önce basit egzerszilerle başlanır ( yürüme. bisiklete binme, yüzme v.b. )

2. Egzzersize başlamadan önce kaslar 5 dk süreyle ısındırılır. Kasları ısındırmak için yürüyüş yapılabilir. Kollar ve bacaklar yavaşça hareket ettirilir.

3. Egzersizin doğru yapıldığından emin olmak için ses testi uygulanır. Bunun için egzersiz esnasında eğer kişi konuşabiliyorsa doğru yoldadır demektir. Eğer kişi egzersiz sırasında şarkı söyleyebiliyorsa egzersizi biraz daha hızlandırabilir veya artırabilir.

4. Eğer kişi egzersiz sırasında konuşamıyorsa muhtemelen egzersizi çok şiddetli düzeyde yapıyordur. Bu durumda egzersizin hızını ve düzeyini azaltmakta fayda vardır.

5. Egzersiz sonrasında 5 – 10 dk süreyle gevşemeye çalışmak gerekir.

6. Egzersiz öncesi, egzersiz sırası ve egzersiz sonrasında su içilmelidir.

7. Egzersizi düzenli olarak yapmalı fakat yatma zamanından 3 – 4 saat önce yapılmamalıdır. Yatma zamanıyla egzersiz arasında en az 5 saat süre olmalıdır. Aksi halde kişi uykuya geçme konusunda zorluk yaşayabilir.

8. Gün içinde çeşitli egzersiz aktiviteleri yapılabilir. İşe yürüyerek gitme, çim biçme makinesini itme, kar küremek, yer süpürme, çocuklarla oynamak, çocuk gezdirmek, köpek gezdirmek aktivite olarak yapılabilir.

buse isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla