Tekil Mesaj gösterimi
Okunmamış 22.Eylül.2018, 12:08   #1
buse
Senior Member
 
buse - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: 10.Kasım.2014
Mesajlar: 23,270
Standart Ruh Sağlığı İçin Öfke Yönetimi Nasıl Olmalı?


Öfke insanları hem duygusal ve fiziksel olarak etkileyebilen güçlü bir duygudur. Öfke bir insan için hem çok zararlı hem de faydalı olabilir. Önemli olan kişinin öfkesini nasıl yönettiği, duygularını nasıl ifade ettiğidir.
Öfkesini nasıl ifade edeceğini iyi bilen ve öfkesini yönetebilen insanlar problem çözmede ve amaçlarına ulaşmadan daha başarılı olurlar.
Bastırılmış öfke tehlikeli midir?
Bastırılmış öfke depresyon ve anksiyetenin altında yatan bir nedeni olabilir. Öfke uygun bir şekilde ifade edilmediği zaman ilişkileri tahrip eden bir özelliğe sahip olur. Ayrıca öfkenin bastırılması veya uygun bir şekilde ifade edilmemesi de yüksek kan basıncı, kalp problemleri, baş ağrısı, cilt sorunları ve sindirim sorunları gibi problemlere de yol açabilmektedir.
Öfke yönetimi için neler yapmak gerekir?
1. Öfkelenmeye başlandığı zaman önce derin derin 10 defa nefes alıp vermek gerekir. Kişinin kendi kendine pozitif şekilde konuşması da oldukça faydalı olacaktır. Derin nefes alınca karnın havayla iyice şiştiği belli olmalı ve nefesi yavaş yavaş bırakmalıdır. Öfke geçene kadar sakinleştirici sözler de söylenebilir.
2. Öfkeyi ifade ederken uygun bir dil kullanmayı asla ihmal etmemelidir. Öfkeyi uygun dille ifade etmemek ve öfke patlamaları yaşamak kişiler arasındaki ilişkileri oldukça tahrip edecektir. Sık yaşanan öfke patlamaları kişinin fiziksel sağlığı için de zararlıdır. Sinir sistemi ve kardiyovasküler sistem bu sık yaşanan öfke patlamalarından olumsuz etkilenecektir.
3. Öteki insanların psikolojik desteğini almaya çalışmak oldukça rahatlatıcı olacaktır. İnsanın duygularını ifade edebileceği, kendisini dinleyecek birilerinin olması öfke ve stresinin azalmasına katkı sağlar.
4. Empatik düşünmeyi ve olaylara farklı açılardan bakmayı öğrenmek gerekir. Olayları başkasının gözüyle de görebilmek ve değerlendirebilmek öfke yönetimi açısından oldukça önemlidir. Buna empati duygusu denir.
5. Olaylarda sürekli olumsuz duygular aramak yerine biraz da mizahi açıdan bakmayı denemelidir. Mizah duygusunu geliştirmek gerekir. Mizah duygusunun gelişmesi bir kişi için oldukça önemli bir özelliktir.
6. Dinleme becerisini geliştirmek de öfke kontrolüne ve yönetimine katkı saplar. Birçok sorunun yanlış anlama ve iyi dinlememeden kaynaklandığı unutulmamalıdır. Bu hem iletişim becerilerini geliştirecek hem de kişiler arası iletişim kazalarının yaşanması riskinin azaltacaktır.
7. Öfke kontrolü ve yönetimi için gerekirse bu konuda profesyonel bir kişiden veya uzmandan ( psikiyatrist v.b. ) destek alınmalıdır.

buse isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla