Kadın Gözüyle

Kadın Gözüyle (http://kadingozuyle.net/index.php)
-   Psikoloji - Ruh Sağlığı ve Hastalıkları (http://kadingozuyle.net/forumdisplay.php?f=45)
-   -   Yaz Depresyonu Ve Nedenleri (http://kadingozuyle.net/showthread.php?t=81562)

buse 22.Eylül.2018 12:07

Yaz Depresyonu Ve Nedenleri
 
https://www.kadinlikbilinci.com/imag...1370356566.jpg
Yaz mevsimi genelde insanların kendilerini psikolojik olarak daha iyi hissettikleri bir dönemdir. Fakat kimi insanlar da yaz depresyonu denen depresyon durumunu yaşayabilirler.

Bazı bilim adamları yaz depresyonunun biyolojik nedenlerinin olduğunu belirtmektedirler. Ayrıca yaz aylarında kimi stres yapan etkenler de kişinin yaz aylarını oldukça kötü etkileyebilecek boyutlara ulaşabilmektedir.

Bazı insanlar yaz aylarında neden depresyon sorunu yaşarlar?


Yaz depresyonunun olası nedenleri aşağıda belirtilmiştir.

1. Mevsimsel duygusal bozukluklar: Kimi insanlar mevsimsel değişimlerden kaynaklanan duygusal sorunlar yaşayabilir. Amerika’da yapılan bir araştırmada insanların ortalama %5 i bu mevsimsel değişimlerden olumsuz etkilenerek yaz depresyonu sorunu yaşadıkları tespit edildi. Kış depresyonu sorunu yaşayan insanların oranı ise daha yüksek bulundu.

Uzmanlar mevsimsel değişimin yaz depresyonuna neden yol açtığını net olarak bilmeseler de yaz mevsimindeki sıcak havalar ve nem oranının bunda etkili olabileceğini belirtmektedirler.

Yaz depresyonunun belirtileri iştah kaybı, uyku sorunu, kilo kaybı ve endişe durumu olarak yaşanmaktadır.

2. Yazın bozulan düzen: İnsanlar genelde belli bir rutin dahilinde yaşamaya alışıktırlar. Bu rutine kişinin psikolojik durumu da alışmıştır. Yaz aylarının gelmesi insanların bu rutin yaşamlarını değiştirebilmektedir. Rutinin değişmesi bazı insanlar için oldukça stresli olabilir ve bu da depresyona yol açabilir.

Örneğin çalışan insanlar izinlerini genelde yaz aylarında kullanırlar. Bu izin dönemleri çalışan bir insanın alıştığı düzeni değiştirir. Yeme alışkanlıkları, uyku düzeni v.b. şeyler değişir. Ya da küçük çocuğu okula giden bir anne okulların tatil olmasıyla gün boyu çocuğun bakımı ve beslenmesi sorunu, ev işlerin artması sorunuyla karşı karşıya kalabilir. Tüm bu değişiklikler yaz depresyonu sorununun yaşanmasına yol açabilir. Çünkü kişinin alıştığı düzen değişmiştir.

3. Vücut biçiminden hoşnut olmama: Özellikle kadınlar erkelere göre vücut biçimlerine daha fazla dikkat ederler. Vücut biçiminden hoşnut olmayan kadınlar özellikle yaz ayları ve plaj mevsimi geldiğinde bu hoşnutsuzluklarını daha fazla belli ederler. Daha stresli olurlar ve bu da yaz depresyonun yaşanmasına yol açabilir. Bu durumdaki kadınlar özellikle sosyal aktivitelere katılmaktan kaçınabilirler.

4. Finansal sorunlar: Yaz ayları kişilerin finansal sorunları daha fazla dert ettiği aylar olabilir. Çünkü yaz ayları özellikle tatil aylarıdır. Ayrıca yaza uygun kıyafetler almak ihtiyacı da doğacaktır. Kısıtlı bir bütçeye sahip kişiler finansal sorunlar dolayısıyla daha stresli anlar yaşayabilirler.

5. Yazın artan sıcaklar: Yaz aylarında artan sıcaklar ve yüksek nem kimi insanlar için oldukça bunaltıcı olmaktadır. Ayrıca yazı yenen ağır ve sağlıksız yemekler, az su tüketimi bu etkiyi artırabilen etkenlerdir.

Yaz depresyonuna karşı ne yapmak gerekir?


1. Eğer yaz depresyonu belirtileri görülüyorsa bu konuda uzman bir kişiden ( psikiyatrist, psikolog, terapist v.b. ) profesyonel destek alınmalıdır.

2. Yaz ayları gelmeden önceden bir plan yapmak yaz depresyonunu engelleyebilir. Plan yapmak işlerin daha kontrol altında ve düzenli yürümesine yardım eder.

3. Yaz aylarında düzenli ve yeterli uykuya dikkat etmelidir. Uyku düzeni yaz depresyonunu engelleme konusunda yardımcı olabilir. Çünkü yazın kimi insanların uyku düzenleri bozulmaktadır. Daha geç saatlerde uyumak ve daha az uyumak gibi durumlar sık yaşanabilir. Uyku sorunları depresyon sorununun nedenlerinden birisidir. Yeterince ve kaliteli uyumayan insanlar depresyona daha yatkındır.

4. Egzersiz yapmaya devam etmek gerekir. Düzenli olarak yapılan fiziksel egzersiz depresyonu yenmede ve engellemede yardımcı olmaktadır. Yazın öğlen vakitleri spor yapmak için bunaltıcı olabilir. Fakat sabah erken saatlerde ya da akşam saatlerinde spor yapmak oldukça faydalı olacaktır. Ağır egzersizden kaçınmak gerekir. Hafif ve orta düzeyde egzersiz idealdir.

5. Yaz aylarında sağlıklı beslenmeye ve sağlıklı yaşamaya özen göstermek gerekir. Sebze ve meyve tüketimine ağırlık verilmelidir. Yağlı ve ağır yemeklerden, kızartmalardan mümkün olduğunca kaçınmalıdır. Sulu yaz meyvelerinden bol bol almalıdır. Bol su içmek gerekir.



Şu Anki Saat: 16:00

Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.