21.Eylül.2018, 11:19
|
#1 |
Senior Member
Üyelik tarihi: 10.Kasım.2014
Mesajlar: 23,270
| Behçet Hastalığı, Belirtileri Ve Tedavisi Behçet hastalığı nedir?
Behçet hastalığı bir tür bağışıklık sistemi hastalığıdır. Bu hastalıkta bağışıklık sistemi vücuttaki organları kendisi için bir tehlike olarak algılar ve bunlara karşı saldırıya geçer. Yani bağışıklık sistemi kendi kendine zarar verir. Behçet hastalığı Orta Doğu ve Asya ülkelerinde daha yaygın olan bir hastalıktır. Erkeklerde daha fazla görülür. 20 li ve 30 lu yaşlarda daha fazla görülmekle birlikte her yaşta görülebilir. Behçet hastalığı bulaşıcı bir hastalık değildir.
Behçet hastalığının belirtileri nelerdir?
Behçet hastalığında genelde cinsel bölgede, gözlerde ve ağız içinde sorunlar oluşur. Gözler ışığa karşı hassaslaşır. Gözde ağrı, iltihaplanma, bulanık görme gibi sorunlara yol açar. Ayrıca daha ileri durumlarda yani hastalığın tedavi edilmediği durumlarda körlük riski de bulunmaktadır.
Ciltte yaralar oluşur. Derideki en ufak bir çizik veya iğne batması bile kişiyi oldukça olumsuz etkiler ve çok ağrı yapar. Genelde göğüs kısmının üzerinde ve bacaklarda yaralar görülür.
Ağız içinde ise yaralar oluşur. Ülser veya pamukçuk gelişebilir.
Ayrıca bağışıklık sisteminin sorunlu olmasından dolayı enfeksiyonel hastalıklar da daha çabuk gelişebilmektedir.
Behçet hastalığı nasıl teşhis edilir?
Kişide 1 yıl içinde 3 defa ağız içinde ülser meydana gelmiştir. Tekrarlayan genital yaralar ve ülser vardır. Gözde iltihaplanmanın eşlik ettiği bir görme kaybı durumu vardır. Ciltte lezyonlar ve yaralar bulunur. Ayrıca paterji testi ( cilde uygulanan bir test ) pozitif çıkar. Hekim bu belirtilere bakarak Behçet hastalığının teşhisini koyar.
Behçet hastalığının tedavisi Behçet hastalığı kronik bir hastalıktır ve tamamen iyileşme görülmez. Fakat uygun bir tedaviyle hastalığın belirtileri en aza indirilerek kişinin daha normal bir yaşam sürmesi sağlanır.
Bağışıklık sistemindeki sorundan dolayı hasta düzenli olarak hekim kontrolünde olmalıdır. Çünkü hastada çeşitli enfeksiyonel hastalıkların gelişmesi riski bulunmaktadır.
Tedavide duruma göre kortizon tedavisi uygulanır. Ayrıca bağışıklık sistemini kontrol altına alacak ilaçlar da kullanılır. |
| |