D vitamini çocuklar için neden önemlidir?
D vitamini çocukların gelişimi ve büyümesi için önemli bir vitamindir. Çocukların kemik geliminde kritik bir vitamindir. Çünkü çocukların kemik gelişiminde bir başka kritik mineral olan kalsiyum mineralinin vücutta daha iyi emilebilmesi için D vitaminine ihtiyaç durulur. Bu nedenle çocukların D vitamininden yeterince almaları gerekir.
Çocukların yeterince D vitamini almaları için
Çocukların yeterince D vitamini almaları için güneş ışınları iyi bir D vitamini kaynağıdır. Haftada birkaç kez 10 – 15 dk kadara güneş ışınlarına maruz kalmaları kemik gelişimine yardımcı olur. Tabi çocuğu güneş ışınlarına uzun sürfe maruz bırakmak da yanlış olur. Çünkü cildinde yanmalara ve daha uzun dönemli etkiler olarak cilt kanserin riskini artırabilir. Bu nedenle çocukları yeterli düzeyde güneşe maruz bırakmak ve güneş altındayken aslında cildinizi korumak için çocuklar için üretilmiş güneş kremlerinden kullanmak gerekir. Ayrıca çocukları daha sağlıklı bir şekilde güneşten faydalanmaları için sabah saatlerini ve öğlenden sonra geç saatleri tercih etmek daha faydalıdır. Yani 10:00 – 16:00 saatleri arsı güne ışınlarının oldukça sert olduğu saatler olduğu için bu çocukların hassas ciltleri için daha riskli olabilir.
Çocuklar için bir başka önemli D vitamini kaynağı ise D vitamini içeren besinlerdir. Çocukların D vitamini içeren besinlerden mutlaka tüketmeleri gerekir ki böylelikle kemik ve kas gelişimleri istenilen düzeyde ilerlesin. Bu nedenle süt ve süt ürünleri, somon balığı gibi balıklar çocukların D vitamini ihtiyacına cevap verebilir.
Çocuklar için bir başka D vitamini kaynağı D vitamini destekleridir. D vitamini desteği alınması konusunda çocuğun hekimine danışmak gerekir. Çocuğun yeterince D vitamini almadığı durularda veya hekimin gerekli gördüğü durumda hekim D vitamini desteği verebilir.
D vitamini eksikliği çocukları nasıl etkiler?
Çocuklarda D vitamini eksikliği durumunda raşitizm olarak bilinen bir kemik bozukluğu sorunu gelişebilir. Çocukta bacak eğriliği oluşabilir ve kemiklerde kolayca kırılmalar meydana gelebilir. Çocuklardaki D vitamini eksikliğinin belirtileri genelde yaşamın ilk 2 yılı içinde görülmeye başlar. D vitamini desteği almayan emzirilen bebeklerde de risk bulunmaktadır. Çünkü anne sütü bebekler için yeterli düzeyde D vitamini içermez.
D vitamini eksikliği çocuklarda yıkıcı düzeyde mental etkiler de yaratabilir. D vitamini eksikliği yetişkinler ve gençlerde depresif bozukluklara yol açabileceği gibi çocuklarda da bu soruna yol açabilir.
Eğer ebeveynler çocuklarında D vitamini eksikliğinden endişe ediyorlarsa, çocukta d vitamini eksikliği olup olmadığını öğrenmek için çocuğun hekimine danışmaları gerekir.