Alkali diyeti kemik sağlığını artırmak, kemik yoğunluğunu geliştirmek, kilo vermek, hastalıkları önlemek ve hafifletmek için uygulanan bir diyet. İşlenmiş besinleri, asidik düzeyi yüksek hayvansal gıdaları ve diğer besinleri diyetten çıkarmak üzerine kurulmuştur. Vücuttaki alkali düzeyi düşük olduğu zaman artrit, baş ağrısı ve bitkinlik gibi sorularda artış olur. Alkali diyeti diyette yapılacak değişikliklerle bu sorunları önlemeyi ve hafifletmeyi öngörmektedir.
İnsan vücudunda hafif alkalin bulunmaktadır. Vücuttaki normla pH düzeyi 7,35 – 7,45 arasındadır. Yüksek düzeyde asitli besinler tüketmek vücuttaki bu doğal Ph düzeyini değiştirir ve sonuçta vücuttaki potasyum, sodyum, kalsiyum ve magnezyum gibi önemli minerallerin düzeyinde kayıplar oluşur. Alkali diyetinde kemik sağlığı ve vücudun Ph dengesini kurmak temel amaçlardan birisidir.
Alkali diyeti genelde ne zaman önerilir?
Alkali diyeti aşağıdaki durumlarda önerilmektedir ve bu sorunlarda faydalı olduğu düşünülmektedir.
Enerji eksikliği
Aşırı mukus üretimi
Burun tıkanıklığı
Sık sık soğuk algınlığı geçirme ve grip olma
Endişe, asabiyet ve sinirlilik gibi durumlarda
Yumurtalık kistleri, polikistik over sendromu ve iyi huylu meme kistleri
Baş ağrısı
Alkali diyetinde ne yemeli?
Alkali diyetinde daha fazla sebze ve meyve yenmesi önerilmektedir. Ispanak, kuşkonmaz, brokoli, karnabahar, havuç, kereviz, salatalık, marul, lahana, yeşillik, kabak, biber, domates, soğan, sarımsak, nohut, barbunya, fasulye, soğan, kök zencefil, patlıcan, marul, fındık, avokado ve mercimek yenmesi önerilen besinlerdir.
Alkali diyetinde sınırlandırılması gereken besinler?
Alkali diyetinde asit oranı ve yağ oranı yüksek besinlerin yenmemesi önerilmektedir. Şeker, süt ürünleri, kırmızı et, kahve, alkol, beyaz un, asidik meyveler ( böğürtlen ve kızılcık v.b. ) gazlı içecekler, kümes hayvanları, yumurta, makarna, abur cubur besinler ise tÜketimi azaltılması gereken besinlerdir.
Alkali diyetinde günlük beslenmenin %75 i alkali besinlerden ve %25 i ise asit içeren besinlerden alınması tavsiye edilmektedir.
Alkali diyetinde dikkat edilmesi gerekenler
1. Alkali diyetine başlamadan veya diyetinizde değişiklik yapmadan önce ilk olarak hekiminizle görüşün.
2. Gün içinde bol su içmeyi ihmal etmeyin.
3. Haftada en az 4 gün ve günlük 30 ar dakikalık egzersiz yapın. Yürüyüş, hafif koşu veya tempolu yürüyüş gibi egzersizler alkali diyetiyle iyi gider.
4. Asidik olarak belirtilen besinleri diyetinizden tamamen çıkarmayın. Çok yüksek düzeyde bir alkali diyeti tehlikeli olabilir.