Geri git   Kadın Gözüyle > Diyet - Sağlıklı Beslenme > Kilo Almak İsteyenler !

Cevapla
LinkBack Seçenekler Stil
Okunmamış 23.Ocak.2015, 01:46   #1
Senior Member
 
buse - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: 10.Kasım.2014
Mesajlar: 23,270
Standart Hızlı kilo almak için…



Kilonuzdan şikayetçi misiniz ? Sağlıklı ve hızlı şekilde kilo almak mı istiyorsunuz ? Sağlık sitelerinden ve internette açılmış makaleleri sizler için derleyerek bilgi sahibi olmanızı ve sağlıklı şekilde kilo almanızı istiyoruz meleklerim.
1. MAKALE
Çeşitli hastalıklara yol açan zayıflık, ayrıca ciltte kırışıklıklara, yorgunluk, kansızlık, sinirliliğe neden olur. Kilo almak için sağlıklı beslenmek gerekir.
Çoğunluğa göre şans olarak değerlendirilen zayıflık, aslında çok da tercih edilecek bir durum değil. Çünkü cildin erkenden kırışması, çabuk yorulma, baş dönmesi, kansızlık, kalp damar hastalıkları riski, sinirlilik, hepsinden önemlisi bağışıklık sisteminin zayıf düşmesi nedeniyle çeşitli hastalıklara davetiye çıkarması, zayıflığın handikaplarından sadece birkaç tanesi…
Tıpkı aşırı şişmanlık gibi zayıflıktan da kurtulmak, sadece sağlıklı bir beslenme programı ile mümkün. Vücudumuzun gereksinim duyduğu vitamin, mineral ve diğer beslenme öğelerini dengeli bir şekilde karşılayarak, hem bünyemizi, hem de dış görüntümüzü sağlıklı hale getirebiliriz.
Ne yazık ki sağlıklı bir beslenme programını, gerçek hayatta uygulamamız bu kadar kolay değil. Gerek alışkanlıklarımızı değiştirmenin zorluğu, gerekse sağlıklı beslenmeyi yeterince bilmemek, bizi ya aşırı kilolara, ya da aşırı zayıflığa itiyor.
Kilo almak için neler yapmalıyım ?
Öncelikle zayıflığın nedeni araştırılmalı. Eğer kişi hormon al nedenlerden dolayı zayıfsa, mutlaka hormon tedavisi yapılmalı. Eğer zayıflık beslenmeden kaynaklanıyorsa, beslenme alışkanlıklarının değişmesi gerekir.
Beslenmeden kaynaklanan zayıflık için anahtar rolü, tıpkı aşırı kilo gibi düzenli diyet ve egzersiz oynar.
Çok yaşanılan bir başka yanılgı da, aşırı zayıf kişilerin kilo alabilmek için yağlı besinleri tercih etmesidir. Oysa kilo almak isteyenlerin diyetinde yer alan kalorilerin, yağlı bazlı değil, karbonhidrat ve protein bazlı olması gerekir. Diyette yer alacak proteinler vücuttaki kas kütlesini korurken, karbonhidratlar kilo almak için gereken enerjiyi sağlar. Ayrıca seçilen karbonhidrat kaynaklarının glisemik indeksleri de düşük olmalı. Glisemik indeksi yüksek, bal, reçel gibi karbonhidratlar, kan seviyelerinde ani sıçramalar yaparak, yağ halinde depolanmalarına yol açar.
Zayıflık neden olur
Vücudun normal ağırlığının 10-15 kg altında olması zayıflık olarak tanımlanırken, 15-20 kg altında olması, aşırı zayıflık olarak değerlendirilir. Ciddi sorunlara yol açabilecek aşırı zayıflık, hele bir de çocuklarda görülürse, tehlike çanları çalmaya başlar. Çocuğun yeterince sağlıklı beslenmediğini gösteren bu durum, onların ruhsal ve bedensel gelişiminin olumsuz yönde etkileneceğinin en büyük sinyali. Yetişkinlerde görülen zayıflık ise, iş veriminin düşmesinden sağlığın bozulmasına, depresyondan yaşam kalitesinin azalmasına kadar, pek çok ciddi sorunlara yol açar.
Zayıflık genellikle genetik faktörlerden kaynaklanır. Ayrıca hormonlardaki düzensizlikler ve tiroid bezinin aşırı çalışması da zayıflığa neden olabilir. Zayıflığın nedeni, endokrinolojik tahlillerle saptanabilir.
Nasıl Kilo Alırım
Normalden kilolu olmak ne kadar büyük bir sağlık sorunuysa, normalden zayıf olmak da en az o kadar büyük bir sağlık sorunudur ve zayıf olup da kilo almaya çalışan insanların sayısı en az şişman olup da zayıflamaya çalışanlar kadardır.
Şişmanlığın olduğu gibi zayıflığın da büyük bir bölümü genetik yapıdan kaynaklanıyor. Doğumdan ergenlik döneminin sonuna kadar olan beslenme programları çocukların daha sonraki hayatlarında vücut yapılarının oluşumunda etkin rol oynuyor.
Vücudun, normal ağırlığının 10-15 kilo altında ola ma sına zayıflık, 15- 20 kilonun altında olmasına ciddi zayıflık deniyor. Örneğin 1.60 cm. boyundaki bir kişinin ideal kilosu 54 kg.dır. Bu boydaki kişi 46- 48 kilo arasında bir kiloya sahipse zayıf, 43- 46 kilo arasında hafif zayıf, 42 kilonun altındaysa ciddi zayıf olarak değerlendiriliyor.
Peki zayıflık neden kaynaklanıyor ve kilo almak için neler yapmanız gerekiyor. İşte sorularınızın cevabı:
Nasıl kilo alınırım.
·Öncelikle zayıflığın nedenini anlamak gerekiyor. Eğer zayıflığın altında yatan neden hormonlarsa, hormon tedavisi olmak yeterli olur. Parazit gibi asalaklardan dolayı ise ağızdan alınan ilaçlarla tedavi yapılır. Parazit ya da kurt gibi asalak canlılar ortadan kaldırıldığında kendiliğinden kilo alınabilir. Ancak eğer beslenmeden kaynaklanıyorsa beslenme alışkanlıklarının düzenlenmesi gerekir.
·Kişinin günlük enerjisi saptandıktan sonra + 1000 kalorilik enerji eklenerek bir tedavi uygulanılır. Bu yüzden ilk önce beslenme alışkanlığı saptanır.
·Öğünler artırılır ve üç ara üç ana öğün olarak düzenlenir. Ara öğünlerin içeriği besin değeri yüksek yiyeceklerden oluşmalıdır.
·Öğün içerisindeki karbonhidrat, protein ve yağ oranları kişinin kas kitlesine uygun olarak belirlenmelidir. Enerji daha çok karbonhidratların çoğaltılmasıyla sağlanmalıdır. Yağlarda yapılan artış bulantıya ya da ishale sebep olabilir. Diyet proteini 1,5 grkg şeklinde ayarlanmalıdır. Proteini daha yüksek vermek mümkün olmakla beraber bazı amino asitlerin serotonini arttırmalarıyla iştahsızlık oluşur. Bu yüzden proteini daha fazla arttırmak olumsuz etki yapar.
·Diyetin vitamin ve mineral içeriği zengin olmalıdır. Özellikle B grubu vitaminler yoğun verilmelidir. Bu gruptaki vitaminler iştah artışı sağlarlar.
·Diyetin en önemli özelliklerinden biriside hacim yönünden az besin kalitesi yönünden zengin besinlerden oluşturulmasıdır.
·Sabahları iyi bir kahvaltı yapılmalı, kesinlikle atlanmamalıdır.
·Sabah kahvaltıda pekmez, bal gibi besin maddelerinin yanında kuruyemiş (ceviz, fındık) ve karbonhidratlar da (ekmek, börek, vs.) önemli ölçüde alınmalıdır.
·Günlük sıvı ihtiyacınızı karşılamanız için minimum 2 litre su içilmelidir.
·Meşrubat yerine tam yağlı olarak adlandırılan sütleri tercih edilmelidir.
·Öğün aralarında fıstık, ceviz, üzüm ve çikolata yenebilir.
·Akşam yemeklerinde alınacak yemek miktarının çok olmamasına dikkat edilmelidir, aksi halde vücudunuzda yağ birikmeleri görülebilir. Kilo alma çalışmalarında önemli olanın yağ almak değil kas kitlesini artırmak olduğu unutulmamalıdır.
·Egzersizlerin hem kardiovasküler çalışmalar (koşu, bisiklet vs.) hem de ağırlık çalışmalarıyla kombine olarak yapılması sağlanmalıdır. Uygulanacak egzersiz ve beslenme programı için bir uzmana başvurmalısınız.
Zayıflığınızın nedenleri nelerdir.
·Aşırı zayıf olan, kilo alamayan ya da ani olarak kilo kaybeden kişiler mutlaka bir doktor kontrolünden geçmeli ve altta yatan başka bir hastalığın olup olmadığı araştırılmalıdır.
·Ateşli hastalıklardan sonra, kanser gibi hastalıklarda, verem gibi kronik hastalıklarda, bağırsakları tutan tüm rahatsızlıklarda, tiroid hormonlarının fazla çalışması gibi durumlarda kilo alımı azalır, hızlı kilo verilebilir.
·Vejetaryenler hayvansal kaynaklı ürünleri yemediklerinden dengesiz bir beslenme alışkanlıkları da varsa zayıf olabilirler.
·Ayrıca anorexia nervosa ve buluma gibi yeme bozukluğuyla giden psikiyatrik hastalıklarda da aşırı zayıflık görülür. Bu kişiler genellikle şişmanlıktan aşırı korkan, genç kadınlardır. Anorexia nervosada kişi kalori alımını azaltır. Bulu miada ise genellikle aşırı yemek yedikten sonra kusma ya da laksatif kullanımı vardır.
·Ülkemizde ise zayıflığın en önde gelen nedenleri barsak parazitleri ile dengesiz ya da yetersiz beslenmedir.
Zayıf kişilerin sık karşılaştığı problemler nelerdir?
·Zayıflık çocuklarda görülüyorsa gelişim olumsuz yönde etkilenebilir eğer yetişkinlikte görülüyorsa iş verimi düşer.
·Zayıf kişiler genelde kendilerine uygun kıyafet bulmakta zorlanırlar.
·Zayıflık ciltte çabuk kırışmaya ve sarkmaya neden olabilir. Özellikle E ve C vit***** az alınıyorsa bu durum hızlanabilir.
·Zayıf kişiler çabuk yorulmaya eğilimlidir.
·Çoğunluğunda anemi (kansızlık) olabilir. Göz kararmaları, oturup kalkarken baş dönmesi sıktır.
·Metabolizmanın hızlı çalışmasına ve dengesiz beslenmesine bağlı olarak adet kanamalarında düzensizlik oluşuyor.
·Bu kişiler alkol ve sigarada kullanıyorsa kalp-damar hastalıklarına yakalanma riskleri fazla olur.
·Metabolizmanın hızlı çalışmasına bağlı olarak ishal görülebilir.
·Yeterli vitamin ve mineraller alınmadığından kişilerde sinirlilik, yorgunluk hali görülebilir. Nabız atışlarında düzensizlik, bağışıklık (direnç) sisteminde zayıflama ve buna bağlı gribal enfeksiyonlara ya da başka hastalıklara karşı yatkınlık görülür.
2.MAKALE
Uzman diyetisyenler kilo alma sorunu yaşayanların vücut yağı çok az olduğu için hızlı metabolizmaya sahip oldukalrını ve yediklerini çabuk yakıp kilo almakta zorlandıklarından bahsederler. Az kilonun sosyal ve psikolojik sorunlkara neden olabildiğini de belirtiyorlar.
N ormal kilonun altında olan bir kişi beğenilme ve kıyafet seçiminde tahmin edilenden çok daha fazla stres alıyor olabilir. Zayıf olmak az bresin tüketimine bağlıysa veya çok yemeye rağmen kilo alınamıyorsa farklı sorunların habercisi olabilir. Mesela zayıf kadınlarda kadınlık hormonu bu durumdan olumsuz etkilenerek adet düzensizliklerine neden olabiliyor.
E n Çok Genç Erkekler Şikayetçi
Kilo almayan kişilerde saç dökülmesi, tırnak kırılması, uyku hali, sinirlilik, üşüme gibi sorunlar ortaya çıkabiliyor. Yaşıtlarına göre daha az kilo alan, özellikle ergenlik çağındaki erkeklerde bu sorun psikolojik bir baskı oluşturuyor, komplekse girilmesini kolaylaştırıyor. Genç bayanlar için ise bu o kadar da sorun olmuyor.
Eğer diyetisyene gitmeden kilo almak istiyorsanız, göbeklenme sorununa çözüm üretmeniz gerekebilir. Kilo kazanımında yda iki kilo almak başarı sayılır. Her öğünün yenmesi lazım. ‘Öğün atladım, telafi ederim’ demekle olmuyor. Özellikle yatmadan önce yenilen yemeğin çok büyük avantajı var.
G ünde Altı Öğün Ve Ağırlık Çalışması Şart
Amaç harcanılandan fazla kalori sahibi olabilmektir. Bu her şeyi yemek ve atıştırmak anlamına gelmiyor. Disiplinli ve programlı beslenmek önemli. En az altı öğün yemek tüketilmeli ve öğün araları 2 bilemedin 3 saati geçmemelidir. Yağlı tohum tüketimi (fındık, ceviz vb…) küçük hacim içerisinde çok fazla enerji bulundurması ve faydalı yağlar içermesİ açısından büyük avantaj sağlar. Ayrıca sağlıklı kilo ve kas hacmi artışı için hafta da iki üç kez ağırlık çalışılması gerekiyor (yok ben göbek yapmak istiyorsanız bunu atlayabilirsiniz).
B AŞARI İÇİN…
* Kalorisi yoğun olan besinleri seçin. Böylece daha az hacimli besin daha az yer kaplar fakat daha fazla enerji sağlar. Kuru meyveler, süte süt tozu eklemek, salatalara enerji değerini artırıcı zeytin yada avokado ilavesi, patates ile ekşi krema veya mayonezli salata gibi…(hayal gücünüzü kullanın)
* Daha sık yemek yiyin. Az ve sık beslenerek midenizin daha fazla besin almasını sağlayın. İştahınızı zorlayın.
* Sıvı gıda ve içecekleri yemeklerle birlikte değil yemekten 30 dakika önce yada sonra tüketin. Böylece mideniz daha çok yemek birikimi yapacaktır.
* Besin değeri yüksek içecekleri tercih edin. Meyve suları,süt veya milk shake ideal içecekleriniz olabilir.
* Yatmadan önce mutlaka ara öğün yiyin. Hazmı zor olmayan enerji değeri ve karbonhidrat içeriği yüksek yumuşak besinler tercihiniz olsun. (muzlu-ballı süt, veya meyveli,ballı,cevizli yoğurt yiyin)
* Sebze-meyve yanında mutlaka ekmek makarna veya pilav yiyin.
* Yağa yüklenmeyin. Aşırı yağlı yemek tokluk hissi verebildiğinden bir sonraki öğünde acıkmayı engeller. Yağ dikkatli tüketilmezse kolestrolün yükselemsine yol açar. Hergün fast food patates kızartması yemeyin.
İ ŞTE İÇECEK TARİFİM
1 Bardak süt,
8 Büsküvi,
10 fındık,
1 yemek kaşığı koyu bal,
Ve bir külah dondurma. Bu malzemeleri mikserde iyice karıştırın. Bu yaklaşık 750 kaloriye denk gelmektedir (6 ile çarptığını düşünsene, yihu!).
Ş İŞMANLATAN ÖZEL DİYET ÖRNEĞİ
Ortalama 20-25 Yaşında birine ayda iki kilo kazandırabiliyor.
SABAH:
1 Bardak süt, 2 Poğaça , 1 Meyve
ARA:
1 kase yoğur içine 1 yemek kaşığı reçel (10 fındıkla beraber yenebilir).
ÖĞLE:
1 Orta boy karışık pizza, 1 Bardak Meyve suyu veya Ayran.
ARA:
2 Porsiyon meyve, 1 Avuç kuruyemiş.
ARA:
1 Tost, 1 Bardak ayran, 1 Avuç kuru yemiş.
AKŞAM:
1 porsiyon sebzeli et yemeği, 1 Kase yoğurt, 1 Porsiyon pilav yada makarna, 2-3 Dilim ekmek.
ARA:
1 Porsiyon tatlı (işte burası güzelmiş!)
GECE:
Sandviç (yarım ekmek,100 gram peynir veya salam, domates, 1 Tatlı kaşığı tereyağı ile).
1 Bardak şekerli süt(2 tatlı kaşığı süt tozu ile)
E ĞER İŞTAHSIZSANIZ…
§ Renkli yemekleri tercih edin. Pizza iyi bir örnek.
§ Arkadaşlarınızla beraber yiyin.
§ Yediklerinizin taze ve aromalı olamlarına özen gösterin. Taze ekmek yada kek kokusu iştahınızı açabilir.
§ Stresten uzak durun.
§ Sevdiğiniz besinleri elinizin altında bulundurun. Bunları kolayca görebileceğin yerlere yerleştir.
buse isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Bookmarks

Tag Ekle
almak, hızlı, için…, kilo


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Sizin Yeni Konu Acma Yetkiniz var yok
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı




RSS Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.
Şu Anki Saat: 13:35
bursa escort bursa escort bursa escort tuzla escort seks hikayeleri seks filmi izle sincan escort kızılay escort rus escort etlik escort izmir escort izmir escort izmir escort istanbul travesti Anadolu Yakası Escort Kartal escort Kurtköy escort Maltepe escort Pendik escort Kartal escort altyazılı porno şişli escort istanbul escort mecidiyeköy escort beşiktaş escort taksim escort fındıkzade escort çapa escort fatih escort topkapı escort escort şişli escort bayan bayrampaşa escort merter escort escort mecidiyeköy bursa escort bursa escort bursa escort bursa escort bursa escort alt yazılı porno Casibom hack forum Casibom Casibom Giriş Casibom Yeni Giriş Onwin gaziantep escort bayan gaziantep escort seks hikayeleri gaziantep escort Canlı bahis siteleri escort escort escort travestileri travestileri Escort Escort bayan Escort bayan bahisu.com girisbahis.com etlik escort etimesgut escort Ankara escort bayan Escort ankara Escort ankara Escort eryaman Keçiören escort Escort ankara Sincan escort bayan Çankaya escort bayan antalya rus escort