16.Eylül.2018, 12:39
|
#1 |
Senior Member
Üyelik tarihi: 10.Kasım.2014
Mesajlar: 23,270
| Botoks Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Botoks ( botox ), Clostridium botulinum bakterisi tarafından üretilen bir toksinin ismidir. Bu toksin botulizm sorununa yol açabilir. Botulizm genelde içinde toksin barındıran konserve türü yiyeceklerin tüketilmesiyle oryaya çıkan ve felce yol açabilen zehirlenme vakasıdır.
Bu toksin maddesinin insanlar için zararlı etkilerinin yanında bilim adamları avantajlı yönlerini de keşfetmiştir. Küçük, seyreltilmiş miktarlarda direkt olarak enjekte edilmesi kaslarda kontrollü bir zayıflamaya neden olur. Böylelikle yüz, boyun gibi yerlerde oluşan kırışıklıkların giderilmesi hedeflenir. Botoks kas sinirlerinde bulunan sinyalleri bloke eder. Kasa enjekte edilmesi kasın artık kasılmamasına neden olur.
Botoks genelde alın, göz kenarları, yüz, boyun gibi yerlerdeki kırışıklıklarda uygulanır. Botoks öncesi önlemler nelerdir?
Botoks yaptırmak sadece birkaç dakika alır ve anesteziye gerek yoktur. Belirlenen yere enjekte edildikten sonra genelde 3 – 7 gün arasında tam etkisini gösterir. Botoks işlemi öncesinde en az 1 hafta önceden alkol alımından kaçınmak gerekir. Aspirin ve iltihap giderici ilaçların alımını 2 hafta öncesinden durdurmak gerekir. Botoksun etkisi ne kadar sürer?
Botoksun etkisi 4 – 6 ay kadar sürer. Kaslar eski haline döndükçe kırışıklıklar tekrar görünmeye başlar. Botoksun yan etkileri nelerdir?
Geçici morluklar botoksun en yaygın görülen yan etkisidir. Baş ağrısı da görülür. Fakat baş ağrısı 24 – 48 saat arasında geçer ve nadir görülür. Çok az insanda ise gözkapağında sarkma gelişebilir. Bu durum genelde 3 hafta içinde geçer. Ayrıca alerjik reaksiyonlar, ağız kuruluğu, cilt kızarıklığı, nezle, grip gibi şikayetler de olabilir. Botoks kimler için sakıncalıdır?
Hamile kadınlar, emziren anneler ve nörolojik hastalığı olanlar botoksu kullanmamalıdırlar. Botoks bütün kırışıklıklarda işlev görmeyebilir. Bu konuda hekime danışmak tavsiye edilmektedir. |
| |